Twee luiken met heiligen Christoffel en Catharina, ca. 1516

Luik met Dirk Willemsz. van Rietwijk met de heilige Christoffel en het Christuskind (binnenzijde) en de heilige Adalbert (buitenzijde)
Luik met de heilige Catharina (binnenzijde) en de heilige Jeroen (buitenzijde)
Ca. 1516
Beide 70 x 26,5 cm
Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen

Het is niet bekend van wat voor drieluik deze luiken afkomstig zijn. Wel weten we (sinds kort) wie de knielende geestelijke op het linkerluik is. Zijn wapenschild maakt duidelijk dat hij tot de Noord-Hollandse familie Van Rietwijk behoort, aan zijn kleding is te zien dat hij een kanunnik was. In de periode waaruit het schilderij stamt was er maar één Van Rietwijk die kanunnik was: meester Dirk Willemsz. van Rietwijk. Hij was kanunnik van het Sint Catharinakapittel van de slotkapel in Egmond aan den Hoef. Om die reden zal de heilige Catharina op het rechterluik zijn afgebeeld.

Op de buitenzijden van de luiken zijn twee heiligen in grisaille voorgesteld, alsof het standbeelden zijn. In tegenstelling tot Christoffel en Catharina zijn dit veel minder gangbare heiligen: de heilige Adalbert en de heilige Jeroen of Hieron. Beiden zijn schutspatronen van de Egmondse abdij en werden dus vooral lokaal vereerd.

De heilige Christoffel is in dezelfde houding afgebeeld als de Christoffel op de Aanbidding der koningen en de familie Heereman uit 1517 in het Rijksmuseum.

Literatuur

Meuwissen 2014, cat. 27.a-b