Het leven van Christus met sibyllen, deugden en ondeugden, ca. 1521-1523

Amsterdam, Doen Pietersz.
7 houtsneden, ieder gedrukt van 6 blokken in een omlijsting
Ca. 36-38 x 26 cm
Gedateerd: nee
Gemonogrammeerd: ja

Deze complexe houtsneden vormden samen een imposant fries van bijna twee meter lang. Voor elk blad werden maar liefst 6 houtblokken en een omlijsting gebruikt: twee scènes uit het leven van Christus in de bovenste helft (houtsneden van Jacob Cornelisz.), twee sibyllen in de onderste helft en in het midden een deugd en een ondeugd onder elkaar (naar ontwerpen van Lucas van Leyden). De omlijsting is vermoedelijk niet van Jacob of Lucas maar van een onbekende kunstenaar.

Uitgever Doen Pietersz. gebruikte in deze serie 9 houtsneden van Jacob Cornelisz. uit de Passio Domini Nostri uit 1523. Hij bracht de serie in meerdere talen uit: een met teksten in het Nederlands en Latijn, en een met teksten in het Frans. De teksten leggen uit hoe de sibyllen, zieneressen uit de Oudheid, de komst van Christus al hebben voorspeld. Dit is een mooi voorbeeld van hoe men in de Middeleeuwen antieke tradities wist in te lijven in het christelijke gedachtengoed.

Literatuur

Möller 2005, pp. 185-188

Website Rijksmuseum (enkele bladen uit deze serie in de collectie, zie de Rijksstudio van de Stichting Jacob Cornelisz. van Oostsanen)

Meuwissen 2014, cat. 49.1-4