Heilige ridders, 1510

Amsterdam, Doen Pietersz.
Oorspronkelijk een reeks van 7 bladen
Afmetingen variëren, ca. 37,5 x 25 cm
Gedateerd: ja
Gemonogrammeerd: ja

In deze reeks zijn strijdbare heiligen verbeeld, gekleed in wapenrusting en gezeten op een paard. Onder elke voorstelling staat een tekst waarin de naam van de heilige wordt genoemd, gevolgd door een gebed.

Er zijn vijf bladen overgeleverd: Hubertus, Quirinus van Neuss, Joris met draak, aartsengel Michael met draak, Adrianus. Lange tijd is gedacht dat dit de complete reeks was. In de aanloop naar de tentoonstelling Van Oostsanen (2014) is echter ontdekt dat er oorspronkelijk zeven bladen geweest moeten zijn. Zo wordt de reeks namelijk beschreven in een inventaris van Ferdinand Columbus (1488-1539), de zoon van de beroemde Christoffel Columbus. Ferdinand was een fervent prentenverzamelaar, die veel werk van Jacob Cornelisz. bezat. Daaruit blijkt wel hoe groot het verspreidingsgebied van prenten was. De inventaris van Columbus’ verzameling biedt een schat aan (nieuwe) informatie, omdat er ook prenten in genoemd worden die wij niet meer kennen, zoals de twee missende ridders uit deze serie: de heilige Gandulphus en de heilige Sebastiaan.

Het blad met de heilige Adrianus moet de afsluiter van de serie zijn geweest, omdat zijn paard als enige naar links rijdt in plaats van naar rechts.

hubertus_1510 ridders_quirinus_van_neuss ridders_joris ridders_michael ridders_hadrianus

Literatuur

Steinbart 1937, nrs. 8-12

Möller 2005, p. 217

Meuwissen 2014, cat. 9.1-5