Overzichtstentoonstelling over Jacob Cornelisz. in 2014


Voor het eerst in de geschiedenis zal er in 2014 een tentoonstelling geheel worden gewijd aan Jacob Cornelisz. van Oostsanen. Van Oostsanen: de eerste Hollandse meester zal van 15 maart tot en met 29 juni 2014 op drie locaties tegelijkertijd te zien zijn: het Stedelijk Museum Alkmaar, het Amsterdam Museum en de Grote Sint Laurenskerk  in Alkmaar.

grote-ronde-passie-verrijzenisAl vóór 1500 opende Jacob Cornelisz. van Oostsanen zijn atelier aan de Kalverstraat in Amsterdam, wat zou uitgroeien tot een succesvolle en productieve onderneming. De meester stond bekend om zijn kwalitatief goede schilderingen en gedetailleerde houtsneden. De roem en reputatie die hij genoot waren echter van korte duur: na zijn overlijden kwam hij steeds meer in de schaduw te staan van tijdgenoten als Albrecht Dürer en Lucas van Leyden.

Nu, ruim 500 jaar later, zullen Jacob Cornelisz.’s werken, die verspreid zijn geraakt over  collecties wereldwijd, weer herenigd worden op Nederlandse bodem. Musea en privéverzamelaars van over de hele wereld hebben al bruiklenen toegezegd. Behalve aan Jacobs schilderijen zal de tentoonstelling ook veel aandacht besteden aan zijn grafische werk. Tenslotte was hij behalve een schilder ook – en misschien wel vooral – een ontwerper: niet alleen van talloze houtsneden, maar ook van bijvoorbeeld kerkgewaden en beschilderde glasruitjes. Ook daarvan zullen exemplaren te zien zijn.

Drie locaties vormen ‘drieluik’
De tentoonstelling wordt opgezet als een drieluik:

  • In het Stedelijk Museum Alkmaar maakt u kennis met De meester en zijn oeuvre: aan de hand van talloze tekeningen, houtsneden en schilderijen krijgt u een overzicht van het leven en werk van de meester.
  • Het Amsterdam Museum legt met Het Amsterdam van Jacob de nadruk op het belang van de handelsstad Amsterdam voor Jacob, waarbij een beeld geschetst wordt van zijn Amsterdamse opdrachten en clientèle.
  • De Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar toont met Michelangelo van Alkmaar letterlijk een hoogtepunt: de reusachtige gewelfschildering Het laatste oordeel.

Routes door ‘het land van Jacob’
Behalve de drie tentoonstellingslocaties komen er ook toeristische ANWB-routes door ‘het land van Jacob’, het gebied tussen Amsterdam en Alkmaar. Per auto of op de fiets gaat u op zoek naar sporen uit Jacobs tijd, ziet u het landschap door zijn ogen en leert u meer over hoe zo’n reis in de middeleeuwen verliep. Vanzelfsprekend krijgt ook Oostzaan, met het monument voor Jacob Cornelisz. op het Kerkplein, een prominente plek in deze routes.

jacobschildertzijnvrouwSamenwerking
Bij dit bijzondere samenwerkingsproject zijn behalve het Stedelijk Museum Alkmaar, het Amsterdam Museum en de Grote Sint Laurenskerk ook het Rijksmuseum en de Radboud Universiteit Nijmegen betrokken. Gastconservator is Jacob Cornelisz.-expert dr. Daantje Meuwissen, docent Middeleeuwse kunst aan de Radboud Universiteit Nijmegen en bestuurslid van de Stichting Jacob Cornelisz. van Oostsanen.

Dankzij deze grote overzichtstentoonstelling drukt Jacob opnieuw zijn stempel op  het gebied waar hij 500 jaar geleden leefde en werkte, en kan hij definitief uit de schaduw treden van zijn beroemdere tijdgenoten.