Onthulling monument op 15 oktober


De officiële onthulling van het monument voor Jacob Cornelisz. in Oostzaan zal plaatsvinden op vrijdag 15 oktober. Reserveer de datum in uw agenda, het wordt een groot feest! Het programma is inmiddels bekend.

Tijd: 15.00 uur
Locatie: Plein voor de Grote Kerk en het gemeentehuis, Kerkbuurt, Oostzaan

Programma

14.30 Ontvangst in het Atrium van het gemeentehuis, Kerkbuurt 4 In het Atrium kunt u de film “Het ontstaan van het monument” van Jan de Waal over Jacob Cornelisz. van Oostsanen bekijken en luisteren naar muziek uit Jacobs tijd door muziekgezelschap Wronghel en Wei.
15.00 Korte voordrachten door:

  • Paul Möhlmann, burgemeester van Oostzaan
  • Egbert R. van Wijk, voorzitter Stichting Jacob Cornelisz. van Oostsanen
  • Prof. dr. Rudi Ekkart, directeur van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie
15.30 Officiële onthulling van het monument met medewerking van Oostzaanse schoolkinderen, muziekverenigingen Concordia, Crescendo, Excelsior en postduivenvereniging De Snelle WiekenKlokken luiden ter ere van de feestelijke gelegenheid
16.15 Informeel samenzijn in het Atrium om het glas te heffen en te luisteren naar de middeleeuwse muziek van het muziekgezelschap Wronghel en Wei.
16.30 Afsluiting

Verwijzingen naar Jacobs leven en werk

eva-stache-ontwerp1Het monument is ontworpen door de Oostzaanse architecte Eva Stache. Het zal bestaan uit vier parallel opgehangen platen van roestvrij staal en kunststof, die zich binnen een roestvrijstalen ‘omlijsting’ van ca. 2 x 2 meter bevinden. Het geheel rijst op uit het water, verwijzend naar Jacobs afkomst uit het ‘Waterland’. Op de rand van het verlichte waterelement zal een passend citaat uit Jacobs levensbeschrijving door Karel van Mander (1604) komen. Wie recht vóór het kunstwerk staat ziet het portret van Jacob, dat in drie dimensies is uitgespaard uit de platen. Dit portret is nauwgezet overgenomen van het schilderij uit circa 1530 van Dirck Jacobsz., zoon van Jacob Cornelisz., in het Toledo Museum of Art (USA). monument5Wie rondom het monument loopt wordt verrast door de effecten die de verschillend gevormde platen, de kabbelende golfjes in het water, de verlichting, het zonlicht en de schaduwen teweeg brengen. Net als middeleeuwse olieverfschilderijen zoals die van Jacob zal de sculptuur er op elk moment van de dag anders uitzien, en kun je er als beschouwer steeds weer nieuwe details en effecten in ontdekken.

Lees meer over het monument