Monument voor Jacob onthuld


Het monument voor Jacob Cornelisz. van Oostsanen aan de Kerkbuurt in Oostzaan is nu voor iedereen te bewonderen! Op 15 oktober werd het onder grote belangstelling feestelijk onthuld.

onthulling1

Nog heel even geduld… wat zou eronder zitten?

onthulling2

In een goed gevuld Atrium van het gemeentehuis spreken Paul Möhlmann (burgemeester van Oostzaan), Egbert van Wijk (voorzitter van de Stichting Jacob Cornelisz. van Oostsanen), Fred van Dam (directeur van Rabobank Zaanstreek), Gerard Schaft (directeur van Meyn) en prof. dr. Rudi Ekkart (directeur van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie).

onthulling3

onthulling4

Vervolgens verplaatst het hele gezelschap zich naar buiten – de regen mag de pret niet drukken. De burgemeesters van Oostzaan, Zaanstad en Wormerland verrichten gezamenlijk de officiële onthulling.

onthulling5

En daar verschijnt dan eindelijk Jacob, temidden van een zee van paraplu’s.

onthulling6

Oostzaanse schoolkinderen zingen in canon “Schilder Jacob uit Oostzaan – alle klokken luiden”, waarna de kerkklokken ook écht luiden.

onthulling7

Het geklapwiek van de postduiven verhoogt de feestvreugde nog verder. Uit het publiek klinken her en der oh’s en ah’s wanneer de vogels hun vleugels boven het monument uitslaan.

onthulling8

En dan is het tijd om het monument eens goed van dichtbij te bewonderen. De bedoeling van het ontwerp was dat het zou uitnodigen om het van alle kanten te bekijken, en al meteen wordt duidelijk dat ontwerpster Eva Stache zeer goed is geslaagd in deze opzet. Wie het maar ziet, loopt er een rondje omheen.

onthulling11

Jacob volgt je waar je gaat.

onthulling9

Hoera voor Jacob!

onthulling10

Binnen genieten we van de muziek van Wronghel en Wei onder het genot van een drankje en een hapje.

onthulling12

Ook ‘s avonds staat Jacob er prachtig bij, uitkijkend over het plein in zijn geboortedorp.