13-14 sept. lezing en expositie in Poeldijk: De heilige Bartholomeus op reis


In het weekend van 13 en 14 september, tijdens Open Monumentendag, verzorgt de Werkgroep Historie Bartholomeus Poeldijk (WHBP) weer een speciale tentoonstelling voor jong en oud. De werkgroep neemt u dit jaar mee op reis door de geschiedenis en het restauratieproces van het schilderij De marteldood van de H. Bartholomeus. Door middel van twee lezingen en een expositie wordt niet alleen het restauratieproces, maar ook de geschiedenis van het schilderij uiteengezet. Zo is te zien welke reis het schilderij heeft afgelegd: vanuit Amsterdam rond 1500 uiteindelijk eindigend in Poeldijk, waar het zijn vaste plaats heeft gekregen.

De r.k. parochie H. Bartholomeus te Poeldijk is al zo’n 200 jaar in het bezit van dit bijzondere schilderij. Het paneel is van de hand van Jacob Cornelisz. van Oostsanen en is vermoedelijk geschilderd tussen 1500 en 1505. Atelier Boersma uit Rotterdam heeft dit schilderij afgelopen jaar gerestaureerd voor de tentoonstelling Van Oostsanen, waar het te zien was in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Andere hoogtepunten uit de collectie van de kerk die u kunt bewonderen zijn onder andere 18e- en 19e-eeuws zilver, een 18e-eeuws reistabernakel, historische documenten uit het archief, diverse paramenten, films en foto’s uit vroeger tijden.

Bekijk het schilderij met Bartholomeus in extreem hoge resolutie op www.kijkhelemaalrond.nl/Bartholomeus

Zaterdag 13 september

09.30 uur ontvangst met koffie

10.00 opening expositie met twee lezingen en muziek:

  • Lezing over het restauratieproces van De marteldood van de H. Bartholomeus door Annetje Boersma, restauratrice Atelier Boersma uit Rotterdam.
  • Optreden Vrouwenschola Deo Sacrum Poeldijk
  • Lezing over de geschiedenis van het schilderij door Henk Willemsen, archivaris en oud voorzitter WHBP.

tot 17.00 expositie vrij toegankelijk

Zondag 14 september

10.30-17.00 expositie vrij toegankelijk

Aanmelden

De tentoonstelling is gratis te bezoeken. Wilt u de opening met de lezingen bijwonen op 13 september, dan is aanmelden noodzakelijk. Stuur een e-mail naar historiebartholomeuspoeldijk@gmail.com

Locatie: Bartholomeuskerk, Voorstraat 109, 2685 EK Poeldijk

Meer informatie: www.rkwestland.nl/federatie en www.facebook.com/bartholomeuspoeldijk